Lichamelijk genot moet kapot

Gapen. Heerlijk. Je gezicht trekt scheef alsof je net een grammetje MDMA hebt weg gesnoven. Even de spanning uit je wangen weg rekken. Soms met een klein knakje in je kaak, soms met die harde knak waarna je nog even voelt of je kaak nog wel recht staat. Maar wat is gapen eigenlijk? Het merendeel van de mensen die ik deze vraag stelde is van mening dat het een tekort is aan zuurstof. Maar als ik een gaap voel opkomen, en vervolgens een tiental keer heel diep inadem, komt die gaap alsnog.

Ons lichaam en onze geest zijn twee aparte apparaten die ieder hun eigen verslavingen hebben. Je gezicht denkt ‘fuck you, ik ga even rekken’, en dan moet je. Maar als je in het bijzijn van anderen gaapt is het opeens onbeschoft omdat je daarmee je desinteresse voor het verhaal van de ander zou aantonen. Je houdt strak je kaken op elkaar en vecht tegen de gaap. Je gezicht staat zo strak dat je traanbuisjes flink worden uitgeknepen. Je lichaam wint het toch wel van je geest.

Dan heb je nog het uitrekken. Krampachtig proberen je ellebogen elkaar achter je rug een box te geven. Je voelt je schouders bijna uit de kom schieten en met een beetje geluk hoor je een flinke knakuit je middenrif komen. ‘Oeoeuouhhhgggghhaaa…’ Heerlijk, zo’n rek, maar waarom? Waarom probeer je lichaam je gewrichten de verkeerde kant op te laten gaan? Het is alsof je de deur van een auto verder opent dan mogelijk is, en niet een klein beetje. De zijspiegel moet de motorkap kussen. En toch voelt het lekker. Voor een paar seconden heb je het gevoel dat je net je vriendin hebt volgespoten. Goed spul, dat rekken.

Nu de werkelijke reden waarom je zoveel gaapt en rekt op een dag. Uitrekken en gapen zijn de lichamelijke behoefte om na lang stil gezeten te hebben de spiertjes weer even lekker los te maken en te voorzien van vers bloed. Kortom, je bent nog luier dan een pamper! Kom van die stoel af en ga koffie zetten voor je collega’s. Stelletje luilakken. Geef iedereen die gaapt een bitch-slap en verban het gapen en rekken uit het bedrijfsleven. Ooit een lopende-band-Chinees zien gapen? Exactemundo!

@BasMatthee is een bewegings-schema aan het samenstellen dat hij via de Arbo verplicht wil laten stellen voor een ieder die een bureaucratische functie bekleedt binnen Nederland.

One thought on “Lichamelijk genot moet kapot

  1. Hmmmm, hoe verklaar je dan dat gapen aanstekelijk werkt? Is luiheid aanstekelijk?
    &moet iedereen dan koffie gaan zetten voor elkaar? Opzich zal dat gapen wel over zijn na zo’n cafeïne overschot in combinatie met een aantal bitch-slaps, ik zie mogelijkheden!
    (Deze blog is trouwens geplaatst op mijn verjaardag:D moest ik even kwijt!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *